آیا با انواع روش مطالعه و یادگیری دروس آشنا هستید؟
روش مطالعه و یادگیری
با توجه به حجم انبوه اطلاعاتی که یک دانش آموز یا یک دانشجو یا طلبه باید در یک سال فرابگیرد، اهمیت مطالعه به روش صحیح به صورت روز افزون افزایش مییابد. افراد مختلف روشهای مختلفی را برای یادگیری آموزش داده اند. اما بسیاری از این روشها فقط در حالتهای خاص قابل استفاده است. مثلا روش مطالعه لاینتر که براساس تحقیقات ((هرمان ابینگهاوس)) ابداع گردید، در ابتدا با هدف آموزش یک زبان خارجی برای افراد بالای ۶۵ سال طراحی گردید.
این روش در بسیاری از مراکز آموزشی جهان مورد استفاده قرار گرفته و نتایج چشمگیری را نیز به دست آورده است. اما این روش عمدتا برای یادگیری لغات زبان مفید بوده و برای یادگیری مفهومیدروس جهت آمادگی برای کنکور مقاطع مختلف ناکارآمد است. در این متن به چند روش مطالعه که میتواند به شما کمک کند ، اشاره خواهیم کرد پس حتما تا آخر بخوانید.
روش مطالعه لایتنر
شما میتوانید از این روش برای حفظ لغاتی که آنها را زیاد فراموش میکنید و همچنین حفظ کردن فرمول و قاعده های مختلف استفاده کنید.
جعبه لایتنر از ۵ خانه متفاوت با طول تقریبی ۳۰ سانتی متر تشکیل شده است. هر لغت را بر روی یک برگه سفید که معمولا در فروشگاههای لوازم التحریر نیز بصورت آماده موجود است بنویسید و معنی آن کلمه را هم در پشت برگه بنویسید.
به این نکته توجه کنید که در این روش مطالعه هر برگه فقط برای یک کلمه یا یک نکته است.
کاغذها باید سفید باشند تا خود به یک عامل حواس پرتی تبدیل نشده و اطلاعات اضافه به ذهن شما مخابره نگردد. تمام فیشهای روزانه وارد خانه اول میشود. در ۲۴ ساعت اول و پس از مرور، لغات فراموش شده مجدداً به خانه اول آمده و فیش یادآوری شده یک خانه پیش روی میکنند.
اگر خانه دوم پر شد فقط به اندازه یک سانتیمتر میتوانید از آن برداشت کرده و در صورت یادگیری، آن را به خانه سوم انتقال دهید. دقت داشته باشید که فیشها در هر خانه ای که هستند، در صورت فراموشی شما باید به خانه اول بازگردند.
جعبه لایتنر ابزار پیچیده ای نیست و شما می توانید با لوازم ساده ای که در منزل دارید نیز آن را بسازید.
روش مطالعه
جعبه لایتنر
روش مطالعهPQRST
یکی از روشهای بسیار مشهور و اصولی مطالعه که به شما در بهتر فهمیدن و حفظ کردن مفاهیم و اطلاعات کلیدی کمک میکند، روش مطالعه PQRST است.
این روش شامل ۵ مرحله پیشخوانی (Perview) ، سوال گذاری (Question) ، خواندن (Reading) ، به خود پس دادن (Self-recitaion) ، و آزمون (Test) میباشد. در این روش ، مراحل پیش مطالعه و آزمون، در ابتدا و انتهای مطالعه هر فصل اجرا میگردد. ضمنا برای پیاده سازی بهتر سه مرحله میانی ، هر فصل را به چند بخش تقسیم کرده و آنها را مطالعه کنید.
حقیقتا این روش مطالعه در مقایسه با روخوانی ساده مطالب از کارآمدی بسیار بیشتری برخوردار است و برای مطالعه در طول یک ترم یا مدرسه و موفقیت در آزمونهای تشریحی آن بسیار مناسب است.
اما از آن جاییکه اکثر آزمونهای سراسری شامل کنکورهای کاردانی ، کارشناسی و کارشناسی ارشد به صورت تستی بوده و براساس مطالب چند سال تحصیل شما طراحی میشوند، این روش نمیتواند به طور کامل تمامینیازهای آموزشی شما را برآورده کند. در واقع این روش در مورد زمانهای مرور مطالب، نحوه تست زنی ، زمانهای تکرار تستها ، چگونگی افزایش سرعت تست زنی و… هیچ اظهارنظری ندارد. پس برای موفقیت بیشتر در مسیر علم اندوزی نیاز به روشهای کارآمدتر و متناسب با سیستم آموزش کشورمان خواهیم داشت.
روش پس ختام
یکی دیگر از روشهای یادگیری و مطالعه روش ((پس ختام)) است. نام این روش از اتصال حروف اول مراحل این متد به وجود آمده است.
روش مطالعه پس ختام مخفف مراحل زیر است:
پ : پیش مطالعه
س : سوال گذاری
خ : خواندن
ت : تفکر
ا : از حفظ گفتن
م : مرور کردن
مراحل این روش مطالعه تقریبا مشابه روش PQRST است و مهم ترین تفاوت این دو روش این است که در روش مطالعه پس ختام مرحله مهمیبه نام (( مرور )) در نظر گرفته شده است.
روش مطالعه نقشه ذهنی
این روش که توسط آقای تونی بوزان ارائه شده است، یکی از روشهای مدرن و جذاب یادگیری است که با نگاهی جامع تر به فرایند یادگیری یک کتاب، امکان تعمیم آن به دروس مختلف را فراهم آورده است. با این وجود این روش مطالعه نیز اشاره ای به اصول تست زنی نداشته و مشخص نکرده است که یک دانشجو یا دانش آموز در چه مرحله ای و به چه شکلی باید به حل تستها بپردازد.
آخرین نظرات