(وَلَا تَکُونُوا کَالَّذِینَ تَفَرَّقُوا وَاخْتَلَفُوا مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَهُمُ الْبَیِّنَاتُ وَأُولَئِکَ لَهُمْ عَذَابٌ عَظِیمٌ) (1) و مانند کسانی نباشید که پراکنده شدند و اختلاف کردند،آن هم پس از آنکه نشانه های روشن (پروردگار) به آنان رسید! و آنها عذاب عظیمی دارند. قال الامام علی (علیه السلام) اصلاح ذات البین أفضل من عامة الصلاة و الصیام (نهج البلاغه) اصلاح اختلاف ها، از تمامی نمازها و روزه ها برتر است.
حضرت امام خمینی (رضی الله عنه): همان طور که بارها گفته ام، مردم در انتخابات آزادند و احتیاج به قیم ندارند، و هیچ فرد و یا گروه و دسته ای حق تحمیل فرد و یا افرادی را به مردم ندارند. جامعه ی اسلامی ایران، که با درایت و رشد سیاسی خود جمهوری اسلامی و ارزش های والای آن و حاکمیت قوانین خدا را پذیرفته اند و به این بیعت و پیمان بزرگ وفادار مانده اند، مسلم قدرت تشخیص و انتخاب کاندیدای اصلح را دارند. البته مشورت در کارها از دستورات اسلامی است. و مردم با متعهدین و معتمدین خویش مشورت می نمایند.
مسأله اول در انتخابات، حضور پرشور و آگاهانه مردم
امروز هم صرف نظر از این که چه کسی از صندوق رأی بیرون خواهد آمد، چه کسی انتخاب خواهد شد و چه و کسانی مسؤولیت را بر دوش خواهند گرفت – این در درجه دوم است – باید همه در انتخابات شرکت کنند. من و در انتخابات ریاست جمهوری هم همین را به مردم گفتم. این که چه کسی انتخاب شود، مسأله اول نیست؛ مسأله دوم است. مسأله اول این است که مردم، همه در انتخابات شرکت کنند؛ پرشور شرکت کنند، آگاهانه شرکت کنند، فکر کنند، تحقیق کنند و آن کسی را که می خواهند، انتخاب کنند. انتخابات، خودش مهم است. حضور مردم در انتخابات مهم است. البته مجلس خبرگان هم حائز اهمیت است؛ اما اهمیت انتخابات و حضور مردم، اهمیت نقد است و کشور را بالفعل بیمه می کند. همه جناح های سیاسی در کشور بایستی به این نکته توجه کنند.(2)
پرهیز از مجادله و درگیری میان طرفداران نامزدها
قال الامام الصادق علیه السلام: إذا أحبت رجلا فلا تمازحه ولاتماره؛ هر گاه کسی را دوست داشتی، با او نه شوخی کن نه مجادله.(3)
من شنیدم و اطلاع پیدا کردم که در خیابان ها بعضی از جوانان طرف داران نامزدها می روند – حالا من درباره این رفتن به خیابان ها حرفی نمیزنم – اما مؤکدا می گویم: مباد این خیابان گردی ها به مقابله، به مجادله، به درگیری بینجامد؛ مواظب باشید. اگر کسی دیدید که اصرار بر اغتشاش و درگیری دارد، بدانید او یا خائن است، یا بسیار غافل است. (4)
پرهیز از سخنان دشمن شاد کن
نامزدهای انتخابات باید هوشیار باشند. مبادا نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در تبلیغات خود برای دلخوشی دشمنان حرفی بر زبان جاری کنند. رضایت خدا را باید در نظر گرفت، رضایت اولیاء را باید در نظر گرفت. (5)
شرکت در انتخابات همراه با نظم و حفظ امنیت
قال رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم: یا على! لاخیر فی… الوطن إلا مع الأمن و السرور؛ اى على! خیری نیست در … وطن مگر با امنیت و خوشی.(6)
بحمدالله ملت ما از اول انقلاب تا امروز، بسیار مراسم انتخاب داشته و همه ی مراسم انتخاب را هم با نظم و و امنیت – بدون عوارضی از قبیل درگیری و دست به یقه شدن و… که در بسیاری از کشورها پیش می آید – برگزار کرده است. در مراسم انتخابات امروز هم ان شاءلله مردم با نظم و ادب – بدون این که با هم دچار مثلا مناقشه ی زبانی و یا خدای نکرده یدی شوند – شرکت کنند و آن چنان که م شایسته ی فرد مسلمان و ایرانی انقلابی است، مراسم را تا و پایان وقتش در جوی سالم و آرام به انجام رسانند.(7)
پرهیز از وعده های دروغین و خدشه دار کردن وحدت ملی
(وَکَتَبْنَا لَهُ فِی الْأَلْوَاحِ مِنْ کُلِّ شَیْءٍ مَوْعِظَةً وَتَفْصِیلًا لِکُلِّ شَیْءٍ فَخُذْهَا بِقُوَّةٍ وَأْمُرْ قَوْمَکَ یَأْخُذُوا بِأَحْسَنِهَا سَأُرِیکُمْ دَارَ الْفَاسِقِینَ)(8) و برای او در الواح اندرزی از هر موضوعی نوشتیم و بیانی از هر چیز کردیم پس آن را با جدیت بگیر و به قوم خود بگو به نیکوترین آنها عمل کنند و آنها که به مخالفت و برخیزند کیفرشان دوزخ است و به زودی (این) دار فاسقان را به شما نشان خواهیم داد.
وحدت ملی را خدشه دار نکنند. طوری نباشد که به خاطر کا جذب یک دسته یا یک گروه، حرفی بزنند که وحدت ملت خدشه دار شود. وعده هایی که معلوم است نمی توانند به آنها عمل کنند، به مردم ندهند. آنچه که در چارچوب قانون اساسی است و امکانات مملکت از امکان آن حکایت می کند، آن را به مردم بگویند. بله، به مردم قول بدهند بود که اگر رأی آوردند، با همه قوا و قدرت خودشان و با اتکال به خدا و با اتکای به مردم، مدیریت عالی و کلان کشور را در دست می گیرند و پیش می برند؛ «خذها بقوة»؛ با قوت در این مأموریت را به دست بگیرند و پیش بروند و در هیچ جا ضعف نشان ندهند.(9)
ترجیح مصالح نظام بر مصالح حزبی و جناحی
در انتخابات باید منافع نظام، منافع کشور، مصالح کشور بر مصالح حزبی و جناحی و شخصی و امثال اینها ترجیح داده شود و نظرات، نظرات شفاف و روشنی باشد؛ معلوم باشد که چه می خواهند. اگر چنانچه یک چنین و انتخاباتی ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ و حضور بیش از ۸۰ درصد واجدین شرایط انجام بگیرد، این بلاشک به نفع نظام، به نفع پیشرفت کشور و به نفع مردم خواهد بود؛ نظام را زنده و بانشاط نگه می دارد و پیش می برد.(10)
پینوشتها:
1- سوره آل عمران،آیه ۱۰۵
2- بیانات رهبری در دیدار جمعی از جهادگران جهاد سازندگی ۱۳۷۷/7/15
3- کافی، ج ۲، ص ۶۶۴
4- بیانات رهبری در بیستمین سالگرد رحلت امام خمینی (رضی الله عنه) ۱۳۸۸/3/14
5- بیانات رهبری در جمع تعدادی از خانواده های شهداء 1388/3/3
6- من لایحضره الفقیه، ج ۴، ص ۳۶۹
7- مصاحبه در مورد انتخابات شوراها حین رأی گیری ۱۳۷۷/12/7
8- سوره اعراف، آیه ۱۴۵
9- بیانات رهبری در خطبه های نماز جمعه تهران ۱۳۸۰/2/28
10- بیانات رهبری در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری 1388/12/6
منبع: اخلاق اسلامی در انتخابات، معاونت فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان چاپ و انتشارات اوقاف، چاپ اول، صص 87-73
آخرین نظرات