سفارش به زيارت و توسل
حضرت آية الله العظمي گلپايگاني رحمة الله عليه در وصيت نامه خود، طلاب حوزه علميه را تشويق و سفارش به توسل به حضرت معصومه عليها السّلام مي نمايند و آن را رمز موفقيت در راه تحصيل معرفي مي كنند و مي فرمايند: «طلاب عزيز! بر شماست كه قصد را خالص كنيد، و ارتباط مداوم خود را با ائمه اطهار، مخصوصاً حضرت صاحب و مولايمان، حضرت ولي عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف تداوم بخشيد و كثرت تلاوت قرآن كريم و ادعيه صالحه و عرض اخلاص و ادب به دخت حضرت موسي بن جعفر سلام الله عليها و اينها همه، رمز موفقيت و توفيق در راه ادامه تحصيل ماست. (نوري از ملكوت، مهدي لطفي، كنگره بزرگداشت علماء، گلپايگان، 1380، ص 445)
حضرت آية الله العظمي فاضل لنكراني (ره) درباره فضايل و زيارت حضرت فاطمه معصومه عليها السّلام مي فرمايد: «حضرت معصومه عليها السّلام هرچند امام نيست، ولي از امام زاده هايي است كه امام زاده بودنش مسلّم است و از نظر مقام و عظمت در ميان امام زادگان بي نظير و يا كم نظير است. ايشان در ميان فرزندان موسي بن جعفرعليهما السّلام پس از امام رضاعليه السّلام باعظمت ترين است.
به همين خاطر، روايات بسياري در فضيلت و ثواب زيارت آن حضرت وارد شده است. از جمله، شيخ صدوق رحمة الله عليه در عيون اخبار الرضا از سعد بن سعد چنين نقل مي كند: «قالَ سَألتُ أبَاالحسنِ الرضاعليه السّلام عَنْ زِيارَةِ فاطِمَةَ بنت موسي بن جعفرعليهما السّلام فقال: مَنْ زارَها فَلَهُ الْجَنَّة؛ سعد بن سعد مي گويد: از امام رضاعليه السّلام درباره زيارت فاطمه دختر موسي بن جعفرعليهما السّلام پرسيدم. فرمود: هركه او را زيارت كند، بهشت سزاوار اوست.» و نيز در كامل الزيارات به همين مضمون از امام جوادعليه السّلام نقل شده است كه مي فرمايد: «من زار قبر عمّتي بقمّ فله الجنة؛ آن كه عمه ام را در قم زيارت كند بهشت براي اوست.» بنابراين، شايسته است مردم شريف ما از زيارت اين بانوي بزرگ غفلت نورزند و حتي آنها كه در مناطق دوردست اين كشور زندگي مي كنند، مقيد باشند همچنان كه به زيارت حضرت امام رضاعليه السّلام مشرف مي شوند، حداقل سالي يك بار به قصد زيارت اين كريمه اهل بيت نيز عزم سفر نمايند. حضرت معصومه عليها السّلام همانند برادر بزرگوارش ميهمان ما ايرانيان اند؛ زيرا چنان كه مي دانيد يك سال پس از آمدن حضرت رضاعليه السّلام به ايران، خواهر بزرگوارش به قصد ديدار برادر از مدينه به سوي خراسان حركت مي كند، ولي متأسفانه بر اثر حوادثي كه در ساوه رخ مي دهد، اين بانو مريض مي شوند و به جانب قم حركت مي كنند. چند روزي در قم مي مانند و بر اثر همان بيماري به جوار حق مي شتابند و در همين قم مدفون مي شوند.
لذا زيارت ايشان عنوان مهمان نوازي نيز دارد و مردم عزيز ايران كه به مهمان نوازي مشهورند شايسته است تا آنجا كه در توان دارند، در زيارت اين كريمه اهتمام ورزند. خصوصاً مردم شريف قم كه توفيق هم جواري آن حضرت را دارند و روحانيون عزيز كه از بركات وجودي اين كريمه بهره مندند، بايد بيش از ديگران به زيارت حضرت معصومه عليها السّلام توجه نمايند.(ماهنامه كوثر، ش 3، ص 31)آية الله العظمي فاضل لنكراني در ادامه مي فرمايد: «وجود حضرت معصومه عليها السّلام براي ما ايرانيان و شيعيان بركت و نعمت بوده است. اين حوزه مقدسه قم كه تاكنون باقي مانده و روز به روز هم رونق و جلوه بيشتري مي يابد، از بركت وجود شريف اين كريمه است. اين انقلاب مديون اين كريمه است؛ زيرا رهبري بزرگوار آن در همين حوزه و در پرتو عنايت همين بانوي بزرگ پرورش يافته است و پيام انقلاب از جوار حضرت معصومه عليها السّلام به تمامي ايران و جهان اسلامي طنين افكن شده است. بنابراين، تكريم و تعظيم اين حضرت در حقيقت پاسداشت و سپاسگزاري از اين نعمت بزرگ الهي است. علاوه بر آنكه در زيارت معصومين عليهم السّلام و اولياء خدا براي زيارت كننده هم آثار و بركات معنوي دارد و هم مادي و دنيوي. مردم ما بسياري از مشكلات خودشان را در توسل به اين بزرگان و رفتن به زيارت، حل مي كنند.(همان)
حضرت آية الله العظمي گلپايگاني رحمة الله عليه در جواب يكي از استفتائات مربوط به زيارت حضرت معصومه عليها السّلام حكم به استحباب مي دهند. سؤال چنين است: «آيا مي توان گفت: زيارت معصومه عليها السّلام در قم با ادله اجتهادي ثابت است؛ بدين ترتيب (كه) آيه «و من يعظّم شعائر الله ((حج: 22، آيه 32.) و حديث «من زار فاطمة بقمّ فله الجنة(بحارالانوار، ج 57، ص 228 (و اجماع و اتفاق همگي علماي شيعه از گذشته تاكنون و سيره تمامي مردم شيعه از قديم تا حال؟
جواب: بسم الله الرحمن الرحيم
استحباب زيارت حضرت معصومه عليها السّلام از نظر روايات مسلم است و حاجتي به استدلال به ادله مذكوره نيست و الله العالم» (بانوي ملكوت، ص 80)
آية الله سيد محمد علوي گرگاني در مورد فضايل، كمالات و اهميت زيارت آن حضرت مي فرمايد: «شخصيت حضرت فاطمه معصومه عليها السّلام در حدي است كه قلم قدرت بر تحرير و زبان توان بر تقرير آن ندارد. و اگر چيزي هم نوشته شود فقط از باب ذكر نمونه و چيدن خوشه اي از خرمن پرفيض آن حضرت مي باشد، زيرا چه گويم در حق شخصيتي كه زيارت قبرش در قم موجد دخول جنت است. بر حسب فرموده برادر بزرگوار حضرت ثامن الائمه علي ابن موسي الرضاعليه السّلام كه: «من زارها عارفاً بحقها فله الجنة» بلكه در بعضي از احاديث جمله «عارفاً بحقها»را ندارد. و بس است در فضيلت و شخصيت آن حضرت كه آن كه شخصيت هاي بزرگ عالم اسلام و فقهاء عالي مقام مانند حضرات آيات عظام حاج شيخ عبدالكريم حائري مؤسس و بنيانگذار حوزه علميه قم و آية الله حاج آقا حسين بروجردي متوسل به آن حضرت گرديده و نتيجه مي گرفتند… چنان كه از حضرت امام به حق ناطق جعفر بن محمد الصادق عليه السّلام روايت است كه مكه حرم خدا است. مدينه حرم پيغمبرصلي الله عليه و آله و سلم، كوفه حرم اميرالمؤمنين عليه السّلام و آگاه باشيد كه قم كوفه كوچك است و سه در از هشت در بهشت به قم بازمي گردد و دختري از فرزندان من كه اسمش فاطمه است در آن جا از دنيا مي رود كه تمام شيعيان من به شفاعتش داخل بهشت مي شوند(بحارالانوار، ج 57، ص 228) . در خاتمه از مؤمنين و متدينين خواستارم كه به قم توجهي بيشتر نمايند و هر گاه به زيارت حضرت مشرف مي شوند جده اش فاطمه زهراعليها السّلام را ياد و زيارت نمايند، چون فاطمه معصومه عليها السّلام مظهر و تجلي مادرش حضرت زهراعليها السّلام مي باشد(بارگاه فاطمه معصومه عليها السّلام تجليگاه فاطمه زهراعليها السّلام، سيدجعفر مير عظيمي، كتابخانه حضرت ابوالفضل، قم، 1377، ص 129).التماس دعا
آخرین نظرات